středa 19. června 2019

                                                                 Historie (tak trošku)


Každý se většinou zabývá historií svého rodu, jestli náhodou nebyl někdo v rodině velice významný, nebo alespoň nepracoval u nějakého ,, Velikána".
Když začínáte stavět dům, jste to Vy, kdo zakládá historii. Když se ale někam přestěhujete, třeba na Staré město, kdy na Vás tajemno číhá na každém kroku, je to zajímavé!
Tak mě napadlo se zabývat původem našeho domu, jestli náhodou neskrývá nějaké tajemství. Bohužel jsem nic zajímavého nenašla, kromě požáru roku 1506 v celé Spálené ulici, kdy shořelo 20 domů a podle této události dostala ulice své jméno.
Naše malé knihkupectví a antikvariát se nachází na místě s dlouholetou knižní tradicí, pomalu můžeme říci tradicí s velkým T. Snažila jsem se vypátrat (v rámci možností) historii budovy, kde sídlíme.
Ve 14. století byl majitelem Jan písař Zderoský, poté kloboučník, kovář a šípař. Později další majitelé, kteří jej buď koupili nebo vyženili.
Údajně tu byla i plzeňská pivnice ,, U Donátů".
V roce 1910 jej přestavěl architekt Emil Králíček a poté už tu bylo nakladatelství a knihkupectví Leopolda Mazáče (od 13.6.2019 do 8.9.2019 výstava v Letohrádku Hvězda , kde je část výstavy věnována právě Leopoldu Mazačovi http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/vernisaz-vystavy-z-rodinneho-alba/ ).
Interiér dnešního knihkupectví a antikvariátu zůstal nezměněn, jenom v knihkupectví je přidělán ochoz.
Chtěla bych sehnat více materiálu a fotek, ale nevím kde shánět (teda vím, ale není čas běhat po archívech), kdyby náhodou někdo z našich čtenářů něco bližšího věděl nebo dokonce měl i nějaké foto moc rádi je uvítáme.






1 komentář:

  1. I am a czech -American writer (helenepstein.com)whose mother Franci Rabinek Epstein and Rabinek grandparents lived at Spalena 53 and whose grandmother had a fashion salon (Salon Weigert) there from about 1920-1935. We are aying stolperstein on Spalena in the sidewalk where the graffiti is on Sept 6 and I wouldlike to meet Eva and all the staff. You may know my books Deti Holocaustu, Nalezena Minulost and O Cem se Nemluvi. My mother's war memoir FRANCI'S WAR will be published by Mlada Fronta in 2020. I would like to plan something with you (helen.epstein@gmail.com)

    OdpovědětVymazat

                                                                 Historie (tak trošku) Každý se většinou zabývá historií svého rodu, jest...